Дрогобицький фаховий коледж нафти і газу

DROGOBYCH APPLIED COLLEGE OF OIL AND GAS

dkng@ukr.net
Приймальна комісія: +38 0681245325
  • Головна
  • Новини
  • Науково-технічна співпраця з Інститутом фізики НАН України

Науково-технічна співпраця з Інститутом фізики НАН України


12 і 13 липня 2023 року в Дрогобичі відбулася робоча зустріч групи науковців у складі завідувача лабораторії радіаційних технологій Інституту фізики НАН України, доктора фізико-математичних наук Володимира Неймаша, викладача циклової комісії автоматизації технологічних процесів та електропостачання нашого коледжу, кандидата технічних наук, доцента Ігоря Фартушка та кандидата фізико-математичних наук Олександра Кабалдіна. На зустрічі обговорилися питання автоматизації установок з метою масштабування випуску дезінфікуючих гідрогелевих бинтів і спреїв з наносріблом. Цю запатентовану інноваційну електронно-променеву технологію виготовлення нанокомпозиту розробив колектив науковців на чолі з професором Володимиром Неймашем.

В результаті робочої зустрічі узгоджено спільний план робіт в цьому і деяких інших перспективних напрямках науково-технічних досліджень в галузі нанотехнологій, енергетиці та автоматизації. Також піднімалося питання підготовки нової когорти науковців з числа талановитої студентської молоді для роботи в галузі нанотехнологій.

Після вирішення та узгодження всіх робочих питань зустріч продовжилася в неофіційній атмосфері. Її учасники відвідали колишню спільну науково-дослідну лабораторію матеріалів твердотільної мікроелектроніки Інституту фізики НАН України та Дрогобицького державного педагогічного університету, засновником і незмінним керівником якої був професор Володимир Цмоць. Саме тут наприкінці далеких 80-х років минулого століття зустрілися молодий науковець Володимир Неймаш і випускники дрогобицького фізмату – Ігор Фартушок та Олександр Кабалдін. Тоді й почалася їхня багатолітня наукова співпраця і міцна особиста дружба. Й ось знову – вже вкотре – настав час об’єднати свої знання, досвід та інтелектуальні зусилля задля вирішення чергових нагальних і дедалі складніших науково-технічних проблем сьогодення.

Ігор Фартушок ознайомив своїх гостей з історією Дрогобича, визначними місцями і пам’ятками Дрогобиччини. Кияни були приємно здивовані, дізнавшись, що Дрогобич отримав Магдебурзьке право раніше, ніж Київ (у 2022 році минуло 600 років відтоді, коли 12 червня 1422 року король Владислав Ягайло надав Дрогобичу Магдебурзьке право). Науковці хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв комуністичних репресій на місці масових поховань у колишній катівні НКВС-НКДБ (вул. Стрийська, 3). На міському кладовищі поклали квіти на могили та вшанували пам’ять своїх колег і наставників – професорів Володимира Цмоця та Юрія Кишакевича. Далі були екскурсії в Трускавець, Східницю, на скельний комплекс Тустань поблизу села Урич, у музей «Садиба Івана Франка» та літературно-меморіальний музей Івана Франка в селі Нагуєвичі (принагідно висловлюємо величезну вдячність за всестороннє сприяння директору Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», кандидату історичних наук, доценту Богдану Лазораку).

Наступну робочу зустріч групи заплановано провести в Києві на початку осені.

Бажаємо творчому колективу плідної праці та нових звершень!