Дрогобицький фаховий коледж нафти і газу

DROGOBYCH APPLIED COLLEGE OF OIL AND GAS

dkng@ukr.net
Приймальна комісія: +38 0681245325

«СКОВОРОДА – НАШ СУЧАСНИК»


30 листопада 2022 року в Дрогобицькому фаховому коледжі нафти і газу викладачем суспільних дисциплін Оксаною Зубрицькою було проведено філософські слухання на тему: «Сковорода – наш сучасник», приурочені 300-річчю від дня народження Великого Українця.

На заході були присутні викладачі комісії суспільно-гуманітарних дисциплін: Ольга Підцерковна, Ілля Михайлишин, Петро Кузик та викладачі коледжу: Лілія Рубаха, Ганна Набитович та студенти ІІ – ІІІ-х курсів коледжу.

Відкрила філософські  слухання викладач філософії Оксана Зубрицька: «Григорій Сковорода – один із видатних мислителів історичного минулого нашого народу. Людина універсальних знань і здібностей, 300-річчя з дня народження якого відзначаємо цими днями. Ворог, який підступно пішов на нашу країну війною, 24 лютого 2022 року, планомірно почав знищувати нашу історію і культуру. Спаливши музей Г.Сковороди на Харківщині намагається стерти пам’ять про нього у народу. Але ми згадуємо Григорія Савича все частіше і дієвіше, бо стає зрозуміло, що без нього немає ґрунту, основи, а головне, що пізнання його – то пізнання себе. І це не скінчиться ніколи».

Присутні подивилися короткий біографічний фільм про Григорія Сковороду. З доповіддю «Філософські погляди Г.Сковороди» виступила студентка ІІ курсу Вікторія Гладка (група 21-ОВ-1). Вона зупинилася на його концепції «сродної праці» і її актуальності сьогодні. Співдоповідач Діана Стасів (група 21-Тр-1) охарактеризувала літературну діяльність Григорія Савича, зокрема такий вид, як байкар в його творчості.

Активну участь в обговоренні взяли студенти ІІ курсу: Вікторія Кулик (гр.21-ОВ-1), Софія Міщук (гр.21-ОВ-1), Марія-Іванна Пица (гр.21-ОВ-1), Роман Карп’як (гр. 21-Ек-1). Вони наголосили на тому, що, якщо б він народився у наші дні, то був би дуже сучасним у своїх діях та звичках.

Зокрема, виділялося Сковороду – студента-хіпстера, який з перервами навчався 10 років у Києво-Могилянській академії, але так і не отримав диплома; Сковорода-бунтар не захотів вклонитися цариці Катерині ІІ; Сковорода-веган; Сковорода-блогер.

Студенти ІІ – ІІІ-х курсів створили інстаграм-сторінку Григорія Сковороди @_.Skovoroda.оfficial  в якій спробували очима Григорія Савича побачити сьогодення.

На заході виступив студент Дрогобицького музичного коледжу імені Василя Барвінського Андрій Лудчак, який на бандурі заграв і заспівав пісні на вірші Г. Сковороди.

На закінчення, викладач Оксана Зубрицька привела цитату Григорія Сковороди: «Як хто посіє в юності, так пожне в старості» і сказала що, Григорій Савич не лінувався сіяти все своє життя, а ми, викладачі, теж сіємо розумне, добре, вічне!